fbpx

Zupa meksykańska z czarną fasolą i musem z awokado Yummy_fotografia_kulinarna

1024 1024 Casa de Mexico

Zupa meksykańska z czarną fasolą i musem z awokado

Łap przepis na meksykańską zupę, która będzie idealną potrawą na spotkania ze znajomymi. Aromatyczna, sycąca i przepięknie wyglądająca pozycja to pomysł od Yummy_fotorgafia_kulinarna.

  • Porcje: 4
  • Czas: 40 min

Składniki:

  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 2 łyżeczki Przyprawy chilli con carne Casa de Mexico
  • 2 – 3 łyżeczki Ostrego sosu z zielonej papryki jalapeno Casa de Mexico
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki masła ghee lub innego tłuszczu
  • 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plastry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cukru

do podania:

  • Kolendra
  • Limonka

Mus z awokado:

  • 1 awokado
  • Sól
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku na łyżce masła ghee lub innego tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i plastry czosnku. Dodaj mięso i podsmaż.
  2. Wsyp przyprawy poza cukrem i sosem z papryczki jalapeno. Wymieszaj i dodaj do mięsa papryki, odsączoną fasolę oraz kukurydzę.
  3. Zalej bulionem i passatą pomidorową, dodaj również pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, sosem z papryczki jalapeno i szczyptą cukru. Wymieszaj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez ok. 5 min.
  4. Awokado obierz i zblenduj na mus z sokiem z cytryny. Dopraw solą.
  5. Zupę przelej do miseczek, podaj z musem z awokado, kolendrą i limonką.

ZAMÓW ONLINE