fbpx

Chili con carne z wieprzowiną i nachosami

1024 1024 Casa de Mexico

Chili con carne to popularne danie kuchni Tex-Mex. Wypróbuj naszej wersji, zapiekanej pod pierzynką z ciągnącego się sera i podanej z chrupiącymi nachosami! Takie danie świetnie sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch lub głównie danie podczas spotkań ze znajomymi. Do dzieła!

  • 2-4 porcje.
  • Czas 30 min.
  • Poziom łatwości: 2
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Dodaj cebulę, pastę z czosnku oraz przyprawę chili con carne. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj passatę. Gotuj na małym ogniu przez 15 min.
  2. Dodaj cieciorkę, fasolę oraz kukurydzę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Gotowe chili con carne przełóż do małych miseczek żaroodpornych, posyp serem i wstaw do piekarnika 3-4 minuty.
  4. Podawaj z tortilla chips w ulubionym smaku.