fbpx

Enchiladas z kurczakiem i pikantnym sosem pomidorowym

1020 1024 Casa de Mexico

Tortilla to zawsze dobry i szybki pomysł na udany przepis. Wystarczy przygotować aromatyczny farsz z dodatkiem naszego sosu bbq, zawinąć wszystko w tortillę i zapiec pod serem. Brzmi pysznie! Zobaczcie jak zrobiła to Zuzanna Pyclik o_chochelka.

  • 3 porcje
  • Czas:
  • 40 minut (+20 minut pieczenia)
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 opakowanie Tortilla Wraps (6 szt.)
  • 1 łyżka ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 500 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 1 duża czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g tartego sera cheddar
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż mięso na rumiany kolor.
  3. Następnie dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodaj pomidory, koncentrat, ostry sos BBQ z papryki jalapeno oraz przyprawy. Duś całość przez ok. 5 minut.
  5. Na koniec dodaj odcedzoną z zalewy fasolę oraz ryż, całość dusić przez kolejnych 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  6. Farsz nałóż na placki tortilli i zwijaj w rulony. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posyp startym serem i zapiecz w 200°C przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści.

ZAMÓW ONLINE