Chili con carne z wołowiną

1024 1024 Casa de Mexico

Chili con carne z wołowiną

Dzisiaj przedstawiamy Wam znane na całym świecie smaczne i sycące danie meksykańskie chili con carne. Jest to bardzo ostre danie, dlatego też idealnie wpasowuje się w gust osób, które lubią wyraziste smaki. Do dzieła!

Składniki:

  • 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
  • 50 g tortilla chips serowe, do podania
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju, do smażenia
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso oraz przyprawę. Smaż przez 6 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj paprykę, pomidory i wlej bulion. Całość zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez 20 minut.
  3. Na koniec dodaj fasolę i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku. Chili con carne podawaj ze swoimi ulubionymi nachosami lub z ryżem.