fbpx

Taco z łososiem i awokado

1023 1024 Casa de Mexico

Poznajcie wariację naszego kucharza Jarka Owczarczyka na kwintesencję meksykańskiego dania — taco. Połączenie łososia, awokado i zielonej papryczki jalapeno to smakowa przyjemność dla naszego podniebienia.

  • 4 porcje
  • Czas: 60 min
  • Poziom trudności: 2
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia bez skóry pokrojonego w kostkę 1×1 cm
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Guacamole: 

  • 1 łyżka papryki Jalapeno zielonej krojonej
  • 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany Hass)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 8 pomidorków cherry pokrojonych na pół
  • Sok z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania: 

  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 mały pęczek kolendry

Ciasto na taco: 

  • 200 g mąki pszennej + ½ szklanki do podsypywania
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej
  • 60 g roztopionego masła
  • 185 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny i zostaw na 15 minut. Potem wyłóż na sitko i odcedź z nadmiaru soku, a następnie wymieszaj z oliwą, dopraw sola i pieprzem.
  2. Przygotuj ciasto na taco: wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i każdą rozwałkuj na cienkie placuszki o grubości ok. 3 mm. Następnie patelnię wysmaruj oliwą i usmaż placki.
  3. Przygotuj guacamole: do miski przełóż pokrojone awokado, skrop je sokiem z limonki, rozgnieć i wymieszaj z solą i pieprzem. Następnie dodaj cebulę, pomidorki i całość wymieszaj z kolendrą.
  4. Upieczone placuszki posmaruj guacamole, potem ułóż łososia, dodaj kukurydzę, odrobinę posiekanej papryki jalapeno i całość udekoruj świeżą kolendrą.

TIP: Ciasto możesz zastąpić gotowymi Taco shells.

ZAMÓW ONLINE