fbpx

Sałatka z quinoa i czarną fasolą

1024 1024 Casa de Mexico

Prosta, smaczna i pożywna – właśnie taka jest sałatka z quinoa! Dzięki dodatkowi czarnej fasoli, sałatka jest bogata w białko, dlatego będzie idealnym daniem na aktywne dni. Smacznego!

  • 2-4 porcje
  • Czas 30 min.
  • Poziom pikantności: 0
  • Poziom łatwości: 2

Składniki:

  • 200 g kaszy Quinoa ugotowanej na sypko
  • 6 łyżek kaktusa w zalewie
  • 400 g czarnej fasoli 
  • 1 grejpfrut obrany i pokrojony w cząstki bez skóry
  • 1 awokado obrane, pokrojone w kostkę
  • Sok z połowy limonki
  • Świeża kolendra drobno pokrojona
  • 1 małe opakowanie orzeszków nerkowca
  • 6 łyżek słodkiej kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W miskę wsyp ostudzoną kaszę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Do kaszy dodaj fasolę, kolendrę, pokrojone awokado, grejpfruta oraz kukurydzę. Całość wymieszaj.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy nerkowca. Gdy ostygną dodaj je do sałatki.
  4. Całość skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

ZAMÓW ONLINE