fbpx

Pizza z fasolą papryczkami jalapeno i nachosami

1023 1024 Casa de Mexico

Z okazji Dnia Pizzy mamy dla Was przepis na domową pizzę od Marcina Kozickiego co_dzis_zjemy, który na co dzień prowadzi warsztat kulinarne z jej robienia. Zanim zabierzecie się za ciasto, musicie wiedzieć kilka rzeczy. Pamiętajcie, że najlepsze ciasto to takie, które dojrzewa minimum 12-48 godzin. Ten przepis to wersja, przyspieszona, domowa. Gotowa w 6-8 godzin. Ciasta nie wałkujemy tylko rozciągamy ręcznie.

  • Przepis na 5-6 kulek
  • Czas przygotowania 20 min plus 6-8 godzin leżakowania ciasta
  • Wszystkie składniki mają jedną miarę (jest to celowy zabieg łatwiej obliczyć hydratacje naszego ciasta).

Składniki:

Ciasto:

  • 1000 g mąki z zawartością białka powyżej 11 g (najlepiej 00 włoska)
  • 600- 630 g wody letniej w zależności od siły mąki
  • Sól 25-30 g w zależności od Waszego smaku
  • (25 g neutralne, 28-30 g słone ciasto)
  • Oliwa 25 ml, pizza klasyczna (cienka i chrupiąca)
  • Drożdże 3 g suchych/10 g świeżych

Dodatki:

Dip serowy

  • 400 ml sosu pomidorowy
  • 500 g mozzarelli
  • 4 cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki oliwy do usmażenia mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wyrób ciasto w kolejności: mąka, drożdże, woda stopniowo sól i reszta wody. Gdy ciasto wchłonie mąkę, wykończ je oliwą i uformuj dużą kulę. Odstaw na 30 min.
  2. Przewiń ciasto, odklej od naczynia od lewej do prawej. Dzięki temu ciasto będzie gładkie. Odstaw na ok. 20 min.
  3. Ponownie przewiń ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest już gładkie – odstaw je w TO (temperatura otoczenia). Jeśli nie – przewiń je i odstaw na kolejne 15 min.
  5. Po ok. godzinie odpoczynku (łącznie) zrób kulki. Wypiekaj je, gdy podwoją objętość lub minie pozostałe 4-6h. (Ciasto cały czas jest w temp. otoczenia)
  6. Na rozciągnięte ciasto nałóż kolejno sos pomidorowy, ser mozzarella, usmażone mięso mielone, papryczki jalapeno, czarną fasolę i cebulę. Tak przygotowaną pizzę wypiekaj na wcześniej rozgrzanym kamieniu (minimum 40 min) ok. 5-7 cm od górnej grzałki. Grzałka musi być czerwona.
  7. Po wypieczeniu posyp nachosami i podaj z dipem serowym.

TIP: Nadmiar ciasta możesz śmiało zamrozić. Ciasto w lodówce możesz trzymać w woreczku foliowym lub pojemnikach plastikowych nawet parę dni.

ZAMÓW ONLINE