fbpx

Meksykańska tarta z czarną fasolą

1024 1024 Casa de Mexico

Tarta w meksykańskim stylu to coś, co lubimy. Zuzanna o_chochelka do jej stworzenia wykorzystała naszą czarną fasolę oraz sos z zielonej papryki jalapeno, który z pewnością wzbogaci każdy posiłek o pikantny, lekko kwaskowaty smak.

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Poziom ostrości: średnio pikantne

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przełóż do miski, dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj w palcach do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć na gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj mięso i wszystkie przyprawy oprócz bazylii, smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj odcedzone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz ostry sos z zielonej papryki. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyklej ciastem. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, wyłóż na nim farsz mięsny, zalej śmietanę wymieszaną z jajkami i bazylią. Na wierzchu ułóż pokrojone w połówki pomidorki, całość oprószyć bazylią. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

TIP: Ciasto na tartę możecie przygotować sami lub kupić gotowe.

ZAMÓW ONLINE