fbpx

Zupa dyniowa z sosem z zielonej papryczki jalapeno

1022 1024 Casa de Mexico

Nadeszła jesień a wraz z nią długo wyczekiwany sezon na dynię. Zupa dyniowa z dodatkiem sosu z zielonej papryczki jalapeno będzie idealną propozycją na rozgrzewającą potrawę. Zerknijcie na prosty przepis od Diana Kowalczyk Mientablog.com

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 35 min
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 1 łyżka ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño
  • 200 g marchewki
  • 250 g dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño 
  • 3-4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanego lub startego sera cheddar
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Obrane marchewki pokrój w plasterki, dynię w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.Dodaj przyprawy i duś wszystko na maśle przez 5 minut.
  2. Następnie zalej bulionem i gotujemy 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrym sosem Casa de Mexico. Na koniec całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
  3. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, aż będzie chrupiący i posyp natką pietruszki.
  4. Zupę przelej do misek. Każdą porcję podaj z łyżką śmietany, cheddarem, pestkami dyni i ostrym sosem.

ZAMÓW ONLINE