fbpx

Taco z crème fraîche i wędzonym łososiem

1024 1023 Casa de Mexico

Koniecznie spróbujcie tego połączenia! Tacos z łososiem, pieczonymi ziemniakami i crème fraîche to prawdziwa fuzja smaku. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj nietuzinkowe danie w zaledwie 45 minut.

  • 4 porcje
  • Czas: 45 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy do Taco
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietanki kremówki (najlepiej crème fraîche)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5-6 szt. małych ziemniaków
  • Sok z połowy limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Oliwa z oliwek

Opcjonalnie:

  • Listki kolendry do podania
  • 1 limonka bez skorki, drobno pokrojona

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej oliwą i gotuj do miękkości z dodatkiem pasty z czosnku i soli. Gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na pół, przełóż do miski, dodaj kolendrę oraz przyprawę do taco, skrop całość oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Usmaż na rumiany kolor.
  2. Awokado obierz ze skóry pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, dodaj czerwoną cebulę, kolendrę, dopraw solą, na końcu skrop oliwą z oliwek i wymieszaj ze śmietanką kremówką.
  3. Wyjmij taco shells, przełam na pół i ułóż farsz w następującej kolejności: na samym dole awokado, następnie usmażone ziemniaki, kukurydza, kawałki wędzonego łososia, a na wierzchu połóż limonkę, udekoruj listkami kolendry.

Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii użyj ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno.

ZAMÓW ONLINE