Casa de Mexico – Meksykańskie produkty bez oleju palmowego!

560 560 Casa de Mexico

Casa de Mexico – Meksykańskie produkty bez oleju palmowego!

Olej palmowy, pozyskiwany z różnych części palmy oleistej, jest jednym z najszerzej produkowanych olejów jadalnych na świecie. W konsekwencji jest bardzo tanim i popularnym olejem wykorzystywanym w produkcji żywności.

Doniesienia z 2009 roku pokazały, że olej palmowy występował w 43 ze 100 najlepiej sprzedających się produktach spożywczych w Wielkiej Brytanii. Niestety olej ten na masową skalę wykorzystywany jest nie tylko w produkcji żywności lecz również w przemyśle kosmetycznym i biopaliw.

Olej palmowy – zdrowy czy niezdrowy?

Olej z nasion palmy składa się głównie (82%!) z nasyconych kwasów tłuszczowych i przybiera stałą konsystencje w temperaturze pokojowej. Niestety tzw. tłuszcze nasycone są bardzo niezdrowe, a ich spożycie powinno być ograniczone do minimum lub zera. Podwyższają poziom cholesterolu we krwi, sprzyjają rozwojowi miażdżycy i innych chorób, w tym również nowotworów. Badania pokazują[1], że Polacy spożywają średnio zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, co powinno skłonić również producentów żywności do świadomego wyboru składników!

W produktach marki Casa de Mexico nie znajdziesz oleju palmowego!

Przykładamy wiele starań w trakcie wyboru składników. Zależy nam na tym, aby konsument otrzymał w efekcie najwyższej jakości produkt, zarówno pod względem smaku jak i wartości zdrowotnych. Produkty Casa de Mexico są unikalne pod tym względem na rynku produktów meksykańskich. Nie zgadzamy się, aby do Polski trafiały gorsze jakościowe produkty (np. zawierające olej palmowy), gdzie na zachodzie Europy ich składy są już zupełnie inne… Kupujmy świadomie.

Zamiast oleju palmowego stosujemy np. olej słonecznikowy – zdecydowanie zdrowsza wersja tłuszczu. Olej słonecznikowy, w porównaniu do innych olejów roślinnych, jest najbogatszy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 6. Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy E – nazywanej witaminą młodości, gdyż wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Jak głosi stanowisko ekspertów w dziedzinie żywienia i medycyny: płynne oleje roślinne takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek i produkty powstające na ich bazie, nadal powinny być pierwszym wyborem jeśli chodzi o tłuszcze w diecie człowieka.

Produkcja oleju palmowego a ochrona środowiska

Światowy popyt na olej palmowy cały czas rośnie, a co na to środowisko? Palmy olejowe uprawiane są na ogromnych plantacjach, powstałych głównie na obszarach lasów deszczowych oraz cennych przyrodniczo torfowiskach. Szacuje się, że od 1970 roku rozmiar upraw oleju palmowego w Indonezji wzrósł ponad 30-krotnie!

Niesie to za sobą nie tylko konsekwencje w postaci znacznego ocieplenia klimatu i zanieczyszczenia środowiska, lecz nasila także konflikty wśród lokalnych społeczności o ziemię i prawa własności.

Aktywiści i konsumenci zaczęli globalnie wzywać do zaprzestania kupowania produktów zawierających olej palmowy. Co więcej, niektóre kraje zadeklarowały, że zrezygnują z wykorzystywania oleju palmowego do produkcji żywności w ogóle.

 

Pamiętaj tłuszcz tłuszczowi nie jest równy!

[1] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/; 17.04.2019; 10:50